Måste jag ansöka om bygglov när jag anlägger en stenmur i villaträdgården?

Ofta krävs ett bygglov för att få anlägga en mur, oavsett typ, i trädgården. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få detaljer om vad som gäller för just dig och din trädgård. Saker som byggnadsnämnden tar ställning till innan du får byggtillstånd är bland annat hållbarheten för den planerade muren, murens konstruktion och läget på muren.

Kan jag bygga stenmur på sluttande mark?

Många upplever att det kan vara svårt att inreda en trädgård som befinner sig i en sluttning. En smart lösning är då en så kallad stödmur. Med en stödmur kan du bygga terrasseringar och skapa smarta avdelare mellan olika nivåskillnader i trädgården.

Hur kan jag använda murar som avdelare i trädgården?

Trädgårdsmästare talar ofta om vikten av att dela upp trädgården i olika rum för att få till en inbjudande och trevlig känsla. Murar kan vara till stor hjälp för det ändamålet. Murarna behöver inte ens vara höga för att fylla en avskiljande funktion.  Att rama in en uteplats med en 30 cm hög mur kan göra stor skillnad och ge en mer ombonad känsla. Att kanta en trädgårdsgång med murar kan också på ett enkelt och smart sätt dela upp trädgården på olika sidor. Sätt teman för dina olika uterum och låt murarna agera inramning.