Gatsten

Klassiker som överraskar. Den slitstarka gatstenen har under lång tid varit starkt förknippad med gator och torg. Klassisk grå granit är vanligast, men vad alla inte känner till, är att det finns ett flertal varianter med olika uttryck. I den svenska berggrunden finns granit med betydligt mer lyster och färg, men du kan även välja gatsten av svart diabas. Det roliga med gatsten är att den kan läggas i olika mönster som raksättning, diagonalsättning, vågsättning eller bågsättning. Tjockleken på smågatstenarna gör också att du får en yta som kan användas till personbilstrafik.

Olika typer av gatsten

Flisby har många olika sorter, allt från vår lokala gatsten Bodafors till andra svenska sorter som Spinkamåla, Bohus, Halland, Vånga och Bjärlöv. Vi har också grå portugisisk gatsten. Alla dessa gatstenar är i granit men färgerna varierar från ljust grå till nästan röd granit. Ibland tumlas gatstenen för att ge den ett mer gammaldags utseende. Vill du komma så nära utseendet på begagnad gatsten så finns vår "Svenska Mix" som är en kombination av 4 olika gatstenssorter.

Vill du ha större stenar i din mönsterläggning så kan du använda storgatstenen istället. Den passar också bra som kantsten/kantstöd antingen liggande som en bredare kant eller stående som en smalare kant, bara fantasin sätter gränser.