Skifferplattor

Skifferplattor kombinerar slitstyrka med skönhet. Ett vackert och vanligt inslag i trädgårdsgångar och på uteplatser. Skiffer är omtyckt för sin förmåga att behålla sin tydliga karaktär genom åren, oavsett om du väljer en glansig och hård skiffervariant eller den mer matta och sobra lerskiffern. Flisbys sortiment av skiffer är stort, du hittar svart skiffer, varmgrå skiffer och exklusiv skiffer från Offerdal eller Oppdal i olika grå färgtoner och olika storlekar. Vi har även en sandmelerad oregelbunden skiffer. Lägg gärna lite extra tid på en stenläggning med oregelbunden skiffer, så kan vi lova att du får ett resultat att vara stolt över.

Strukturen på skifferplattor

Skifferns skönhet och uppskattade egenskap är själva ytstrukturen. När mönstret för miljoner år sedan skapades permanentades detta för att kunna njutas av oss idag. När skiffern bryts separeras de olika lagren i berget vilket gör att skiffer kan variera lite mer i tjocklek än annan sten. Den första tiden kan ytliga flisor från stendelningen lossna från plattorna. Sätt med fördel skiffer i en bädd av betong eller i en mjuk bädd av stenmjöl/stenflis på en hårdgjord yta så att underlaget kan justeras efter eventuella höjdskillnader. Tänk på att oregelbundna sorter som tjock skiffer varierar lite mer. 

Skötselråd för skifferplattor

Skifferplattor är i regel mycket slitstarkt och omtyckt för att behålla sin tydliga karaktär trots att åren går. Det är smutsavvisande till sin karaktär vilket gör att det inte kräver särskilt mycket underhåll. Det du kan göra för att öka hållbarheten ytterligare är att se över fogarna så att de håller sig intakta och att spola av dina skifferplattor emellanåt.

Hittar du inte det du söker? Eller behöver du väldigt mycket sten till ett projekt?

Hos oss på Flisby kan vi få fram det mesta, allt från skiffertak, Gabioner, G-stöd, L-stöd, trottoarkantsten, rändalsplattor till sinusplattor och mycket mer!
Kontakta oss på mail@flisby.se för er förfrågan så hjälper vi er vidare!

Stenguiden

Läs eller ladda ner vår stora Stenguide som innehåller allt du behöver veta när du ska anlägga din trädgård! Vi delar med oss av vanligaste frågorna, materialkunskap, tips och råd. 

Läs eller ladda ner Stenguiden här.