Tillsammans med sin man Carlos och hennes fyra barn får man följa deras liv och husprojekt på Gotland. Vi har fått den stora äran att ställa lite frågor till Julia. Hon delar med sig av tips till er läsare och svarar på vad hennes favoriter är i trädgården. Häng med!

Vi har träffat Julia Khouri, influencer, fyrabarnsmamma, gotlandsbo, bloggare och inspiratör. I ett renoverat kalkstenshus på norra Gotland lever Julia tillsammans med sin man Carlos och deras fyra barn Noell, Elle, Belle och Juno i åldrarna 5-17 år. I den här artikeln får vi ta del av Julias intresse för trädgårdsliv, flytten till Gotland och varför hon började blogga.

”Så smickrande  och roligt!”

Att Julia började blogga föddes ur lusten av att dela med sig av alla deras såväl stora som små projekt på den lilla gård de då bodde på. Julia har alltid  tyckt om formatet bild och text. Redan som barn skapade hon tidningar och böcker med egen ritade bilder och skrivna texter till. Bloggen blev som en  slags egen liten tidning/bok där hon fick snabb feedback och kunde dela  sina intressen med andra likasinnade. Sedan 2007 har hennes blogg  inspirerat andra vilket Julia tycker känns väldigt stort och kan än idag bli  nästan förvånad över att andra blir inspirerade av henne - ”Så smickrande  och roligt!”

På Julias blogg och Instagramkonto får besökarna en rejäl dos av  inredning- och trädgårdsinspiration och det har att göra med Julias egna  intresse för just inredning och trädgård. När Julia bara var 5 år ritade hon en teckning som föreställde henne själv som trädgårdsmästare omringad av blommor och blad. Även inredning har funnits med sedan barnsben. Att ha det estetiskt tilltalande runt omkring henne har alltid varit en viktig del i hennes liv. Idag är både bloggen och Instagram Julias levebröd och något som hon arbetar med professionellt sedan många år tillbaka. Hon säger själv att sociala medier har hjälpt henne uppfylla några av hennes viktigaste drömmar i livet. Här får hon vara kreativ, skapa, äga sin egna tid och omge sig med människor som valt en stunds avkoppling genom att läsa hennes texter och ta del av hennes bilder och filmer. - ”Det är en ynnest och något jag är tacksam för varje dag.”

En mörk och ruggig decemberdag 2018 åkte för första gången Julias man Carlos till Gotland för att gå på visning av ett hus som han kom att bli förälskad i. Samma år som flytten till fritidshuset på Gotland blev av började Julia och Carlos seriöst överväga att bo där permanent. För Julia och Carlos kändes en flytt nödvändig för dem och deras barns vardag och framtid. Möjligheten att få ge sina barn en tryggare vardag med ett lugnare tempo.

Det är givetvis inte problemfritt någonstans men paret kände att det var så mycket bättre på Gotland än det de var vana vid. Skola, färden till och från skolan och miljön som deras barn vistas i på sin fritid kändes mer tryggt och lugnt på Gotland helt enkelt. Hon säger själv att de trivdes väldigt bra på deras lilla gård strax utanför Stockholm men att samhället och klimatet förändrades mycket under de senaste åren och så pass mycket att det påverkade familjen på ett negativt sätt i vardagen. 

- ”Eftersom vardagen är det livet består av mestadels så ville vi skapa en förändring.” Julia själv hade endast varit på Gotland vid två tillfällen som yngre. Att familjen började leta fritidshus var 100% Julias idé som varit uppvuxen med att ha fritidshus och saknade det så mycket i vuxen ålder.

”Det fattades en del i mitt hjärta och jag ville så gärna ge våra barn chansen att få känna känslan att åka bort men ändå hem.”

Fördelarna med att bo på Gotland vägde så tungt så Julia och Carlos kände att de inte förlorade något på att prova. Det var absolut inte helt okomplicerat med så många barn i varierande åldrar men då hela familjen var villiga att ge det en chans så blev det avgörande, flytten till Gotland blev ett faktum och familjen bor numera där permanent sedan 2022.

Vad bör man inte missa om man besöker Gotland på semester?

  • Fårö, för ett magiskt ljus och en natur som är alldeles unik. Visby, en liten stad som hämtad ur sagorna. Så vackert och mysigt. Kalkbrott, det finns flera olika att besöka och det är verkligen en häftig upplevelse att bada i ett kalkbrott på sommaren. 

Skiljer sig kulturen något från Stockholm?

  • Mycket! Här är det ett långsammare tempo och man hjälps åt på ett helt annat sätt. Man tar hand om varandra och bryr sig om. Våra grannar är underbara!

Skulle du rekommendera fler att köpa hus där?

  • JA! Dels så finns det många hus här som inte verkar skötas ordentligt och det gör ont i hjärtat på mig. Hellre ta hand om än köpa/bygga nytt. Naturen är fantastisk och det finns så mycket att göra och upptäcka på den här trots allt ganska lilla ön. Här tar man vara på allt på ett helt annat sätt och det kryllar av trevliga gårdsbutiker och det är inte alls svårt att äta efter säsong och närproducerat.

Om vi pratar sten så har Julia lätt att falla för klassisk gatsten. Det behöver inte nödvändigtvis vara i en gång utan man kan använda gatstenen och göra en  trappa. Något som kan vara det vackraste Julia vet är en krattad grusgång med mormorsrabatter på sidorna - ”Klassiskt, enkelt och alltid rätt.”