Det finns flera tillfällen då du kan vilja lägga en grusgång och arbetsuppgiften är fullt möjlig att utföra på egen hand. En grusgång kan göra stor skillnad och användas till bland annat gång, dekoration eller som väg till bilar. Oavsett vad du ska använda din grusgång till följer här en steg för steg guide som gör det enklare för dig att lyckas med uppgiften och få ett snyggt och hållbart resultat!

1. Planera gångens sträckning

Det första du ska fundera över är var du vill att gången ska vara placerad. Här bör du även fundera på vad du vill använda gången till och hur bred den ska vara. Om gången främst ska användas som en gångväg behöver bärigheten inte vara lika djup som om du planerar att föra fram bilar på den. Vi rekommenderar att du använder dig av snören och spikar för att markera hur du vill att gången ska löpa. Föreställ dig den färdiga gången framför dig och "test-gå" den gärna. Titta på omgivningen och se om du kan integrera gången på ett vackert sätt.

2. Materialval

För att du ska se till att din grusgång blir stabil och håller för ändamålet är valet av material mycket viktigt. Oavsett om du ska bygga en bilväg av grus eller en grusgång för gång behöver du se till att välja grus som passar för ändamålet. Grått gårdssingel är en klassiker som många väljer att ha, just för att singel  är  bekvämt att gå på. Krossgrus är ytterligare en typ av grus som passar bra till grusgångar, tack vare de mer fyrkantiga stenarna.

3. Skär ut formen och gräv ur

När du väl har hittat en form på gången som du är nöjd med är det dags att skära kanterna. Det smidigaste är att använda en kantskärare, alternativt en vanlig spade. Genom att behålla snöret och spikarna är det enklare för dig att se vart i grässvålen som du ska skära. När utskärningen är klar är det dags att börja gräva ur gången. Se till att du får bort gräs och jordmassor. Om grusgången är planerad för bilar måste du se till att djupet är minst 25 cm. Ska du däremot bara använda gången till en gå-gång räcker det gott och väl med 15 cm djup istället.

Observera att gången bör ha en svagt välvd yta om du ska anlägga gången på mark som är plan. Orsaken till detta är för att vattnet ska kunna rinna bort på ett enklare sätt. Att gräva kan dock vara ett väldigt tidkrävande och tungt arbete. Om du har möjlighet att hyra eller låna en minigrävare är detta att föredra.
 

4. Fiberduk

Efter att hela grusgången är uppgrävd behöver du se till att placera en fiberduk. Fiberduken ska rullas ut i gången och säkerställer att gruset inte beblandas med jorden. Om du inte har en fiberduk är risken stor att detta sker, vilket kan leda till att grusets dränerande effekt går förlorad. Här är det viktigt att duken täcker hela ytan. Om fiberduken är för smal för gången finns ändå lösningar till exempel genom att lägga den omlopp.

Obs! Innan du går vidare till steg fem bör du mäta upp gången. På så sätt blir det lättare att veta hur mycket sten du kommer behöva beställa in.

5. Bärlager

Många grusläggare tycker att det roligaste är att få lägga ut själva gruset och efter fiberduken är det dags för bärlagret. Återigen är det gångens användningsområde som är avgörande för hur tjockt bärlagret behöver vara. 15 cm är vanligt för bilvägar, medan 5 cm räcker för en gångväg. Bärlagrets uppgift är att se till att "hålla upp" det som vistas på grusgången, men har också en dränerande effekt.

 

6. Grusgångens kant

Bärlagret har placerats och det är nu dags för det översta gruslagret, men VÄNTA! Innan du lägger det översta gruslagret bör du se till att titta närmare på kanterna runt grusgången. Visst kan det vara vackert att ha en mjuk övergång mellan grus och gräs, men vill du minimera risken för att gruset sprids ut och hamnar fel är det rekommenderat med ett kantskydd. Kantskydd kommer i olika material som stål eller sten, men även i trä. En annan fördel med kantskydd är att du slipper ogräs i grusgången.

7. Översta gruslagret appliceras

Det sista steget i att lägga en grusgång är att applicera det översta gruslagret. Här kan du välja mellan olika storlekar och sorter, men det vanligaste är natursingel av storlekar 8/12 eller 4/8. För att det ska vara behagligt och funktionellt är det rekommenderat att lagret är cirka 3 cm djupt. Om du lägger ett djupare lager av grus finns det risk för att grusgången ska kännas svårgången, nästan som känslan att pulsa i snö. Det översta gruslagret kan med fördel jämnas ut med hjälp av en kratta. Du behöver inte använda vibroplattan igen.

Hur sköter jag min grusgång på bästa sätt?

En grusgång är relativt tacksam och därför krävs inte mycket underhåll. För att grusgången ska hålla sig fin och i ordning räcker det gott och väl med att kratta den med jämna mellanrum. I början av våren kan det också vara bra med en kantskärning. Skulle du ha problem med ogräs är dessa lättast att ta bort med gasolbrännare. Under vinterhalvåret bör du inte skotta upp snö från grusgången till gräsmattan, utan samla skotthögen på en del av gången där den inte stör.

Hur slipper jag ogräs i min grusgång?

Ett ordentligt underarbete minimerar risken för ogräs, men ibland räcker inte detta. En lösning på problemet kan vara att använda sig av grovsalt och strö detta över hela grusgången, men kom ihåg att det är minst lika viktigt att förebygga genom att ta bort löv och jord som samlats i gången.

Hur mycket grus går åt?

Hur vet du då hur mycket grus du behöver? Det är praktiskt att ta reda på så att du slipper bli stående med en för stor grushög utan användningsområde. Lättast mäter du upp grusåtgången genom att mäta ytan på uppfarten efter det att du lagt i bioduk. Det du behöver veta då är bredd, längd och hur tjockt lager grus du kommer att lägga. När du väljer en grussort hos oss på Flisby finns information tillgänglig om hur mycket som går åt för en viss yta, detta oavsett om du ska anlägga en uppfart eller en enkel grusgång. Allt du behöver göra själv är egentligen att räkna ut arean.

Åtgång av grus och dekorsten

Anlägga en grusad uppfart

En uppfart i grus är både dekorativ och praktisk. Den ger ett mjukare och mer naturligt intryck än en yta belagd med asfalt samtidigt som den är ett stabilt underlag för fordon. Om du själv drömmer om en sådan är det glädjande att kunna berätta att du kan anlägga den helt själv. Det är inte speciellt svårt och kommer att ge dig en skön känsla av tillfredsställelse när jobbet är slutfört. Med den här guiden till din hjälp kommer det inte att ta lång tid innan du kan njuta av din egen grusade uppfart.

Anlägga en grusad uppfart

Bra att veta om dekorsten

När du vill utsmycka och dekorera din trädgård kommer dekorsten eller dekorationssten som det också kallas in i bilden. Vi på Flisby har ett stort utbud av dekorsten som hjälper dig att piffa upp din trädgård. Dekorstenen kan även hjälpa dig att skapa en mer lättskött trädgård.

Bra att veta om dekorsten