• Gårdssingel naturröd gång.jpg

  Anlägga grusgång - En steg-för-steg-guide

  Det finns flera tillfällen då du kan vilja lägga en grusgång och arbetsuppgiften är fullt möjlig att utföra på egen hand. En grusgång kan göra stor skillnad och användas till bland annat gång, dekoration eller som väg till bilar. Oavsett vad du ska använda din grusgång till följer här en steg för steg guide som gör det enklare för dig att lyckas med uppgiften och få ett snyggt och hållbart resultat!

  1. Planera gångens sträckning

  Det första du ska fundera över är var du vill att gången ska vara placerad. Här bör du även fundera på vad du vill använda gången till och hur bred den ska vara. Om gången främst ska användas som en gångväg behöver bärigheten inte vara lika djup som om du planerar att föra fram bilar på den. Vi rekommenderar att du använder dig av snören och spikar för att markera hur du vill att gången ska löpa. Föreställ dig den färdiga gången framför dig och "test-gå" den gärna. Titta på omgivningen och se om du kan integrera gången på ett vackert sätt.

  2. Materialval

  För att du ska se till att din grusgång blir stabil och håller för ändamålet är valet av material mycket viktigt. Oavsett om du ska bygga en bilväg av grus eller en grusgång för gång behöver du se till att välja grus som passar för ändamålet. Grått gårdssingel är en klassiker som många väljer att ha, just för att singel  är  bekvämt att gå på. Krossgrus är ytterligare en typ av grus som passar bra till grusgångar, tack vare de mer fyrkantiga stenarna.

  Exempel på passande grus till grusgången:

 • 3. Skär ut formen och gräv ur

  När du väl har hittat en form på gången som du är nöjd med är det dags att skära kanterna. Det smidigaste är att använda en kantskärare, alternativt en vanlig spade. Genom att behålla snöret och spikarna är det enklare för dig att se vart i grässvålen som du ska skära. När utskärningen är klar är det dags att börja gräva ur gången. Se till att du får bort gräs och jordmassor. Om grusgången är planerad för bilar måste du se till att djupet är minst 25 cm. Ska du däremot bara använda gången till en gå-gång räcker det gott och väl med 15 cm djup istället.

  Observera att gången bör ha en svagt välvd yta om du ska anlägga gången på mark som är plan. Orsaken till detta är för att vattnet ska kunna rinna bort på ett enklare sätt. Att gräva kan dock vara ett väldigt tidkrävande och tungt arbete. Om du har möjlighet att hyra eller låna en minigrävare är detta att föredra.

  4. Fiberduk

  Efter att hela grusgången är uppgrävd behöver du se till att placera en fiberduk. Fiberduken ska rullas ut i gången och säkerställer att gruset inte beblandas med jorden. Om du inte har en fiberduk är risken stor att detta sker, vilket kan leda till att grusets dränerande effekt går förlorad. Här är det viktigt att duken täcker hela ytan. Om fiberduken är för smal för gången finns ändå lösningar, t.ex. genom att lägga den omlopp

  Obs! Innan du går vidare till steg fem bör du mäta upp gången. På så sätt blir det lättare att veta hur mycket sten du kommer behöva beställa in.

  5. Bärlager

  Många grusläggare tycker att det roligaste är att få lägga ut själva gruset och efter fiberduken är det dags för bärlagret. Återigen är det gångens användningsområde som är avgörande för hur tjockt bärlagret behöver vara. 15 cm är vanligt för bilvägar, medan 5 cm räcker för en gångväg. Bärlagrets uppgift är att se till att "hålla upp" det som vistas på grusgången, men har också en dränerande effekt.

  6. Grusgångens kant

  Bärlagret har placerats och det är nu dags för det översta gruslagret, men VÄNTA! Innan du lägger det översta gruslagret bör du se till att titta närmare på kanterna runt grusgången. Visst kan det vara vackert att ha en mjuk övergång mellan grus och gräs, men vill du minimera risken för att gruset sprids ut och hamnar fel är det rekommenderat med ett kantskydd. Kantskydd kommer i olika material som stål eller sten, men även i trä. En annan fördel med kantskydd är att du slipper ogräs i grusgången.

  Passande kantskydd:

 • 7. Översta gruslagret appliceras

  Det sista steget i att lägga en grusgång är att applicera det översta gruslagret. Här kan du välja mellan olika storlekar och sorter, men det vanligaste är natursingel av storlekar 8/12 eller 4/8. För att det ska vara behagligt och funktionellt är det rekommenderat att lagret är cirka 3 cm djupt. Om du lägger ett djupare lager av grus finns det risk för att grusgången ska kännas svårgången, nästan som känslan att pulsa i snö. Det översta gruslagret kan med fördel jämnas ut med hjälp av en kratta. Du behöver inte använda vibroplattan igen.

  Hur sköter jag min grusgång på bästa sätt?

  En grusgång är relativt tacksam och därför krävs inte mycket underhåll. För att grusgången ska hålla sig fin och i ordning räcker det gott och väl med att kratta den med jämna mellanrum. I början av våren kan det också vara bra med en kantskärning. Skulle du ha problem med ogräs är dessa lättast att ta bort med gasolbrännare. Under vinterhalvåret bör du inte skotta upp snö från grusgången till gräsmattan, utan samla skotthögen på en del av gången där den inte stör.

  Hur slipper jag ogräs i min grusgång?

  Ett ordentligt underarbete minimerar risken för ogräs, men ibland räcker inte detta. En lösning på problemet kan vara att använda sig av grovsalt och strö detta över hela grusgången, men kom ihåg att det är minst lika viktigt att förebygga genom att ta bort löv och jord som samlats i gången.

 • Se all grus.jpg