Gårdsgrus & ärtsingel

Planerar du att fixa en ny gång eller uteplats hemma i trädgården? I vårt sortiment hittar du flera varianter av gårdsgrus eller ärtsingel som det också kallas som lämpar sig fint för ändamålet. Att fylla på gårdsgrus på befintliga grusgångar och uteplatser kan också förbättra uttrycket i trädgården avsevärt. Resultatet blir ofta både mer städat och mer inbjudande.

Var passar gårdsgrus?

Gårdsgrus är den typ av grus som ofta förknippas med svenska trädgårdar. Det gårdsgrus vi säljer består av singel skapad av naturen. Färgsättningen är melerad och passar därför in i de flesta trädgårdar, på uppfarter och i grusgångar. Du kan välja mellan olika typer av färger på ditt gårdsgrus. Både gråmelerad och varianter med inslag av rött hör hemma i klassiskt svenska trädgårdar. 

Hur mycket gårdsgrus går åt?

För grusgångar rekommenderas det att du använder dig av ungefär 5 cm gårdsgrus. Gårdsgruset bör då ha en dimension på ungefär 8–16 mm. 

Hur anlägger jag en trädgårdsgång med gårdsgrus?

Innan du börjar anlägga en trädgårdsgång är det viktigt att du vet var den ska gå. Ett bra knep är att sätta små pinnar eller spikar i gräset och dra snöre mellan dem. Då får du en bra överblick över vilka dimensioner trädgårdsgången kan tänkas få. Provgå den gärna innan du bestämmer dig. Ibland upptäcker man att gången inte alls följer den invanda gångbanan. När du har bestämt form är det dags att skära igenom grässvålen längs kanterna på trädgårdsgången. Gräv därefter bort jordmassor på 15 centimeter. Grunda därefter gången med fiberduk. Ovanpå det lägger du cirka 10 centimeter bärlager att grunda med. Platta till så gott det går. Förbered eventuella kanter till trädgårdsgången och lägg sedan ett lager gårdsgrus som avslutning. Kratta ut gårdsgruset för att uppnå bäst resultat.