Kullersten

Kullersten har fått sitt namn från den avrundade formen, som också innebär att de kan rullas, eller kullras, som det hette för länge sedan. På tal om länge sedan kanske du känner igen kullersten från riktigt gamla gator i svenska städer? Det beror på att kullersten användes långt innan den huggna gatstenen, som vi är vana vid idag, tog vid.

Denna charmiga stensort har många användningsområden men den lämpar sig bättre för ytor som inte används som gångväg. Kullersten kan exempelvis användas bara för att ge ett snyggare intryck, såsom för att dölja dräneringsgrus runt huset och som kantsten till en upphöjd rabatt, eller så kan den användas för ett mer praktiskt uttryck, såsom på en stensatt slänt. Kullersten kan även användas på gårdsplaner, vilket ger både ett rustikt och samtidigt ett härligt pittoreskt intryck.

Kullersten är naturfärgade, vilket innebär att färgerna skiftar från beige och grått till stenar med lätt röda inslag. En kullersten behöver inte heller vara perfekt rund, utan kan vara kantig på den ena sidan och rund på den andra. Tack vare sina skiftningar i färg och sina nyanserade former ger stenen platsen ett mer livfullt och levande intryck.
På Flisby hittar du kvalitativ, naturfärgad kullersten med mått på 10–30 cm.