Stödmurar

Oavsett om du ska bygga en helt ny mur i en sluttande miljö eller kanske står inför att stötta upp och förstärka en redan befintlig mur har Flisby de rätta materialen. I sortimentet hittas stödmurar i en rad olika former och färger. Navigera bland de olika varianterna av block och stenar för att hitta ditt val.

Ta gärna hjälp av vår murväljare för val av produkter och uträkning av mängdbehovet.

Stödmurar tillverkas med syftet att utöka möjligheterna till att utnyttja sluttande tomter fullt ut. Tanken är att det bara är en sida av muren som ska synas. Fyllnadsmassor utgör stöd för baksidan av muren.

Stödmurar kan också användas för att bygga upp praktiska och vackra rabatter i anslutning till altaner, verandor och uteplatser. Vi erbjuder många olika varianter av stödmurar i vårt sortiment. Välj och vraka bland stilrena och klassiska naturstensmaterial och betong.

Hur kan en stödmur förbättra en sluttande tomt?

Att odla blommor eller grönsaker i en sluttning är svårare än att göra detsamma på en plan yta. Detsamma gäller vanliga promenader. Att strosa i en sluttning är svårt. Genom att placera en stödmur i en sluttning kan du istället bygga upp plana ytor både nedanför och ovanför stödmuren. Det gör att du enklare kan utnyttja din tomt och du slipper begränsa dina drömmar om trädgårdsprojekt.

Du utnyttjar din tomts yta mer effektivt och gör den samtidigt mer tillgänglig för personer som har svårt att röra sig i en sluttande backe. Kombinera gärna stödmuren med vackra matchande kantstenar så underlättar du vid gräsklippning och skapar en enhetlig miljö.

Hur väljer jag rätt stödmur?

När du ska välja stödmur gäller det att planera projektet ordentligt. Det kommer sannolikt att krävas block och stenar av olika former eftersom stödmuren ju ska placeras i en asymmetrisk miljö. Väg samman funktion med det som tilltalar dig rent estetiskt.

Hur bygger jag en stödmur?

Du behöver tänka på att det inte ska kunna samlas upp vatten bakom muren (överväg dränering) och att stödmuren ska byggas på en sockel som gör den stabil. Du kommer att behöva få till en lutning på muren för att få ett bra resultat – hur mycket beror på hur muren ska byggas, hur brant sluttningen på platsen är och vilket material som väljs. Glöm inte att ta reda på om ditt projekt kommer att kräva bygglov. Ta gärna kontakt med Flisbys kunniga och erfarna kundtjänst om du vill ha rådgivning eller åsikter om din plan.