Betongplattor

Snygg och enkel. Betong är ett ytterst flexibelt och naturligt material av grus, cement och vatten. Stramt, strikt, rustikt eller olika färgvarianter – du väljer själv vilken karaktär som passar bäst, men trenden går mot allt större betongplattor. En snygg kombination i en trädgård är en mix av natursten och betong, detta gör att helheten känns exklusivare och man ser avgränsningarna tydligt.

Olika former av betongplattor

Kärt barn har många namn, samma sak gäller marksten av betong. Om vi tar till exempel en sten med måtten 21x14 som är väldigt vanligt så har dessa stenar sålts under en mängd olika namn de 25 senaste åren, ett par olika är t.ex. byasten, grändsten, rustik, slottssten med flera. Hos Flisby kallar vi vissa stenar för tumlade detta är samma som trumlad (stenen slungas runt i en sorts stor tvättmaskin där man slår bort de hårda kanterna och ger stenen en mjukare form).

Varför välja betongplattor?

Dels får man en mer lättskött trädgård tack vare att betongen nästintill är underhållsfri. Man kanske vill fixa en hållbar garageinfart men inte vill asfaltera utan istället få något med lite färg och struktur som matchar huset. Eller tvärtom, vill ha någon annan färg som bryter av ordentligt från huset och ger en läcker kontrast.

Olika typer av betongplattor

Betongen kan ge både mjukt och strikt utseende, tumlade stenar gör att ytan får ett mjukare utseende, medan de otumlade stenarna ger ett striktare utseende med sina skarpa kanter. Många väljer även att mixa dessa båda och lägga en rad av en tredje sort där dessa båda stenar möts för att få en snygg avgränsning, då har man tumlat på ena sidan och otumlat på andra.

Tumlade betongplattor

Tumlade betongplattor är ett populärt inslag i våra trädgårdar. Tumlade plattor innebär att stenen slungas runt i en sorts stor "tvättmaskin" där man slår bort de hårda kanterna och ger stenen en mjukare form.detta har gjorts i åratal då det ger ett mjukare intryck och mer patina till markläggningen.

Använder man tumlade betongplattor får tomten får ett mjukare utseende, medans de otumlade stenarna ger ett striktare utseende med sina skarpa kanter.