Sjösten

Den sten som definieras som sjösten är upphämtad från botten av sjöar och hav. Sjösten, dansk sjösten eller sjösingel som de ibland kallas, används ofta som dekorsten i svenska trädgårdar. Det är vår genom tiderna mest populära dekorsten. Sjösten passar utomordentligt bra att lägga i rabatter, runt buskar och träd och i planteringar. 

Vilka storlekar av sjösten finns?

Det som gör sjösten så speciell är att vågorna har format stenarna i vackra formationer under tusentals år. De har sedan slipats till olika storlekar. Vårt utbud av sjösten är sorterat i olika fraktioner. Du hittar till exempel sjösten i 8–16, 16–32 och 32–64 mm. 

Vilka färger har sjösten?

Färgvariationen är också en av de stora fördelarna med sjösten. Färgtonerna varierar från svart/vit, gulmelerad och grafitmelerad till mer färgglada uppsättningar. Hitta din favorit som passar till just dina planteringar!

Hur kan jag använda sjösten i trädgården?

Det naturliga utseendet gör att sjösten passar bra i de allra flesta trädgårdar. Den tidlösa känslan matchar också i stort sett alla typer av hus, från arkitektritade, moderna drömhus till torp på landsbygden. Möjligheterna för sjösten som dekoration i trädgården är närmast oändliga. Du kan fylla ut jordytan i krukor med sjösten, kanta en uteplats eller helt enkelt välja sjösten som ytskikt i en mindre trädgårdsgång. Det kanske bästa och smidigaste med sjösten är att den är tillverkad i vatten och därför tål väta extra bra. Om du till exempel planerar att anlägga en damm är sjösten ett självklart alternativ. Med sjösten kan du både bottna dammen och dekorera planteringarna och kanterna runt om den. Sjösten passar av samma anledning också mycket bra som dekoration på trädgårdsytor som utsätts för mycket fukt och regn.